x

Zoek resultaten

Loading...


VA-meter, een economisch instrument

 

Als een applicatie ingevuld moet worden met een economisch geprijsde flowmeter kan een VA-meter een hele goede keuze zijn. Dit type instrument behoeft geen hulpenergie, heeft een intrinsieke uitleesmogelijkheid, en kost betrekkelijk weinig. Voor die applicaties waar dit instrument voldoet kan dus gekozen worden voor een flowmeter met een lage TCO.

De VA-meters van het Duitse Mecon zijn uitgerust met een kunststof, glazen of stalen meetbuizen. Voor bijvoorbeeld flowbewaking kan dit type doorstromingsmeter uitgerust worden met een schakelcontact; de stalen uitvoering kan eventueel zijn voorzien van een 4-20 mA transmitter. Welke uitvoering de optimale is, wordt uiteraard door de procesdata en designspecificaties bepaald.

Een VA-meter is op zich al heel goed geprijsd, maar als de aantallen bij een machinebouwer hoog zijn kan ook een special worden gemaakt, waardoor kosten verder gereduceerd kunnen worden.

Flappermeters kunnen ook onder de noemer van VA-meters worden gerekend. Hierbij wordt geen vlotter, maar een plaat omhoog of opzij gedrukt door het stromend medium. Deze robuuste instrumenten kunnen tevens voor wat grotere leidingen geleverd worden. Voor de echt grote leidingen kan ook nog voor een bypass-uitvoering gekozen worden. Een hele speciale uitvoering is de Turbolux, een gecertificeerd instrument voor sprinkler-installaties.

Overigens, de kleinere glazen uitvoeringen zijn optioneel voorzien van een naaldventiel, zodat ook een bepaalde flow ingesteld kan worden.